Divoký losos a treska přímo z Aljašky - Alaskan Fisherman

Divoký aljašský losos s pečenou dýní a mrkvovým pyré

Blog

Publikováno 21.08. 2024 v rubrice Recepty

Výborný recept, jak si vychutnat jemnou chuť divokého aljašského lososa. Ta totiž skvěle ladí se sladkou pečenou dýní a sametovým mrkvovým pyré. Hotové jídlo si můžete ještě doplnit lehkou bylinkovou majonézou a křupavým chřestem – ideální kombinace pro slavnostní oběd i večeři.

Divoký aljašský losos s pečenou dýní a mrkvovým pyré

Výborný recept, jak si vychutnat jemnou chuť divokého aljašského lososa. Ta totiž skvěle ladí se sladkou pečenou dýní a sametovým mrkvovým pyré. Hotové jídlo si můžete ještě doplnit lehkou bylinkovou majonézou a křupavým chřestem – ideální kombinace pro slavnostní oběd i večeři.

Suroviny (2 porce):

  • 2 porce čerstvého divokého lososa z Aljašky
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý bílý pepř
  • citronová kůra
  • 300 g máslové nebo Hokkaidó dýně (oloupané, nakrájené na měsíčky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • tymián nebo rozmarýn
  • 500 g mrkve (ideálně mladé, sladké)
  • 30 g másla
  • 50 ml smetany (ideálně 33 %)
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu
  • sůl, čerstvě mletý bílý pepř
  • špetka muškátového oříšku (volitelné)
  • 1 lžička citronové šťávy nebo bílého vinného octa

Postup:

1. Mrkvové pyré:

  • Mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky nebo kostičky.
  • Podlijte malým množstvím vody, osolte a vařte pod pokličkou doměkka (cca 15–20 minut).
  • Slijte vodu (část si můžete nechat stranou).
  • Rozmixujte s máslem, smetanou, medem, pepřem a muškátovým oříškem dohladka.
  • Pokud je pyré husté, přidejte trochu vývaru nebo vody z vaření.
  • Dochuťte citronovou šťávou nebo octem a případně dosolte.
  • Tip: Pro extra jemnost propasírujte přes jemné síto.

2. Pečená dýně:

  • Oloupanou a nakrájenou dýni smíchejte s olejem, medem, kořením a bylinkami.
  • Pečte v troubě při 190 °C asi 20–25 minut.

3. Příprava lososa:

  • Lososa osušte a osolte.
  • Na rozpálené pánvi opečte filety kůží dolů 3–4 minuty.
  • Přidejte máslo a rozmarýn a lososa během restování přelévejte máslem.

4. Servírování:

  • Na talíř naaranžujte lososa, pečenou dýni a porci mrkvového pyré.

Shrnutí objednávky

Doprava
Platba kartou Zdarma
Celkem Každý měsíc
Naše divoké ryby doručujeme speciální mraženou dopravou. O doručení budete informováni předem, předpokládané doručení je do 10 pracovních dní. Svůj odběr můžete kdykoliv posunout, změnit nebo zrušit ve svém zákaznickém účtu.

Pokračovat v objednávce