Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lososový špíz s lehkým salátkem?

Blog

Publikováno 21.08. 2024 v rubrice Recepty

Tento lehký salátek s lososem na špejli (satay) je ideálním rychlým obědem během letních dnů.

Suroviny

  • 450-560 g divokého lososa (cca 4 naše porce)
  • 2,5 g řepkového oleje
  • sůl, pepř
  • 400 g basmati rýže
  • 60 ml rozpuštěného másla
  • Černý kmín
  • 15 ml extra panenského olivového oleje
  • Směs čerstvých bylinek
  • Zelenina dle vlastního výběru
  • Zelená cibulka
  • Česnek

Okurkovo-rajčatový salát

  • Zelenina dle chuti
  • 22 ml extra panenského olivového oleje
  • 22 ml rýžového vinného octa
  • 7,5 g soli
  • 1 g jemně mletého černého pepře

Arašídová tamarindová omáčka

  • 300 ml vroucí vody
  • 80 ml tamarindové pasty
  • 300 ml krémového arašídového másla
  • 120 ml červeného vinného octa
  • 60 ml tamarindové omáčky
  • 20 ml chili česnekové omáčky
  • 60 ml medu
  • 30 g nasekaného zázvoru
  • 15 g nasekaného česneku
  • 30 g nasekané čerstvé pažitky

Postup

1. Příprava zeleninového salátu

Smíchejte svou oblíbenou nakrájenou zeleninu (např. salátové okurky, rajčata, cibuli, lilek, cuketu apod.) a zeleninu dochuťte solí, pepřem, rýžovým vinným octem a přidejte olej. Vložte odpočinout do lednice.

2. Příprava rýže

Do 3 šálků vroucí vody nebo vývaru nasypte 2 šálky rýže a přidejte máslo. Po vyvaření vody nechte vychladnout.

3. Zpracování bylinek

Nasekejte nadrobno své oblíbené bylinky (např. bazalka, máta, lístky koriandru a pažitka).

4. Příprava omáčky

Mixujte tyčovým mixérem vroucí vodu s tamarindovou pastou a následně postupně přidávejte ostatní ingredience. Hotovou omáčku můžete přepasírovat přes sítko.

5. Příprava lososových špízů

Porce lososa nakrájejte na větší kousky, potřete olejem, solí a pepřem, naražte na špejli nebo grilovací jehlu a následně grilujte ze všech stran do zlatova. Po upečení vložte na pánev pár stroužků česneku a lehce osmažte.

6. Servírování

Smíchejte zeleninu s rýží, přijdete arašídovo-tamarindovou omáčku, bylinky a navrch položte lososové špízy. Na závěr vše pokapejte arašídovou tamarindovou omáčkou a limetkou, posypte zelenou cibulkou, smaženým česnekem a arašídy. Na závěr pokapejte zbývající chilli česnekovou omáčkou. K jídlu podávejte vychlazený zeleninový salátek.

Mohlo by vás zajímat

Košík je prázdný

Mám slevový nebo dárkový kupon

Vyberte ryby