Holandská omáčka k lososu a dalším rybám (Hollandaise)
BlogPublikováno 21.08. 2024 v rubrice Recepty
Je hotová za pár minut a zvládne ji úplně každý.
Holandská omáčka je jednou ze základních omáček k rybám, lze ji však použít i k dalším mořským plodům, drůbežímu masu nebo zelenině. Jejím základem jsou máslo a žloutky dochucené pepřem a citronovou šťávou. I přes svůj název se uplatňuje především ve francouzské kuchyni. Omáčka je hodně tučná, tak to s porcemi moc nepřehánějte. Stačí jedna až dvě lžíce.
Suroviny:
- 125 g másla
- 2 žloutky
- 1 polévková lžíce vinného octa
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Šťáva z poloviny citronu
Postup:
1. Příprava hrnce s vodní lázní:
- Před začátkem přípravy nachystejte hrnec, který bude sloužit pro vodní lázeň.
- Na jeho okraji pečlivě umístěte misku, tak aby se nesetkávala s hladinou vody.
- Důležité je, aby voda v hrnci nevařila, ale pouze jemně probublávala.
2. Příprava surovin:
- Než se pustíte do samotného vaření, připravte si všechny suroviny.
- Máslo na omáčku dejte stranou.
3. Příprava omáčky:
- Do misky, která je vhodná pro vodní lázeň, vložte 2 žloutky a přidejte 1 polévkovou lžíci vinného octa.
4. Šlehání nad vodní lázní:
- Postavte misku nad hrnec s vodní lázní.
- Začněte šlehat směrem od okrajů misky ke středu.
- Tímto způsobem šleháním nad vodní lázní omáčku postupně provzdušněte.
5. Přidávání másla:
- Až omáčka zhoustne a zvláční do konzistence právě uvařeného pudingu, odstraňte ji z ohně.
- Pomalu a postupně začněte přilévat a zašlehávat připravené máslo, dokud to nezašleháte celé.
- Důležité je přilévat máslo po malých dávkách a velmi pomalu za neustálého šlehání metličkou.
6. Dochucení omáčky:
- Hotovou omáčku dochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem a šťávou z poloviny citronu.
- Výsledná omáčka bude nadmíru jemná a báječně se hodí k rybím pokrmům, jako je pošírovaná pacifická treska nebo losos.
Tímto receptem na holandskou omáčku získáte dokonale ladící omáčku, která povýší vaše rybí pokrmy na novou úroveň.
Shrnutí objednávky
|
89 Kč | |
|
|
|
|
0 Kč |
|