Divoká pacifická treska s houbovým máslem na marsale a špenátem

Blog

Publikováno 21.08. 2024 v rubrice Recepty

Elegantní pokrm z pacifické tresky s jemnou omáčkou a voňavým špenátem, který potěší i ty nejnáročnější chuťové buňky.

Suroviny:

  • Porce z pacifické tresky (4-5 porcí, cca 142 g na porci)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Ochucená mouka (1/4 šálku hladké mouky smíchané s lžičkou soli a pepře)
  • Olivový olej (4 lžíce)
  • Máslo (4 lžíce)
  • Houby (např. žampiony nebo lišky)
  • Šalotka (nadrobno nasekaná)
  • Plátky česneku
  • Lístky tymiánu
  • Stonky tymiánu
  • Marsala nebo jiní sladké dezertní víno
  • Rybí vývar
  • Crème fraîche (zakysaná smetana)
  • Čerstvá petrželka (nasekaná)
  • Listový špenát (cca 200 g)
  • Drcený česnek

Postup přípravy:

1. Příprava ryby:

  • Porce z pacifické tresky osolte a opepřete z obou stran. Lehce je obalte v ochucené mouce, aby vytvořily jemnou křupavou krustu.

2. Opékání divoké ryby:

  • Na pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje na středně vysokém plameni.
  • Porce tresky položte na pánev a opékejte, dokud nezískají zlatavou barvu, 3-4 minuty.
  • Poté rybu otočte, přidejte 2 lžíce másla a stonky tymiánu a opékejte další 4 minuty. Poslední minutu rybu přelévejte rozpuštěným máslem.

3. Houby a omáčka:

  • V druhé pánvi rozehřejte 2 lžíce másla na středně vysokém plameni. Přidejte houby, šalotku, plátky česneku a lístky tymiánu. Restujte asi 5 minut, občas promíchejte.
  • Přilijte marsalu (dezertní víno) a nechte tekutinu odpařit na 1/4 původního množství. Poté přidejte rybí vývar a crème fraîche. Omáčku míchejte, dokud se nezredukuje a nezíská krémovou konzistenci. Nakonec vmíchejte nasekanou petrželku.

4. Příprava špenátu:

  • Ve třetí pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysokém plameni. Přidejte drcený česnek a po 30 sekundách vložte špenát. Rychle ho promíchejte, aby se prohřál a lehce zavadl, poté pánev odstavte.

5. Servírování:

  • Na střed talíře položte špenát. Na něj umístěte opečenou porci z tresky. Přelijte houbovou omáčkou a ozdobte petrželkou. Podávejte okamžitě.

Tip šéfkuchaře:
Pokrm skvěle doplní bramborové pyré, noky nebo křupavá bageta, která nasákne krémovou omáčku.

Shrnutí objednávky

Doprava 89 Kč
Platba kartou Zdarma
Celkem Každý měsíc 0 Kč
Naše divoké ryby doručujeme speciální mraženou dopravou. O doručení budete informováni předem, předpokládané doručení je do 10 pracovních dní. Svůj odběr můžete kdykoliv posunout, změnit nebo zrušit ve svém zákaznickém účtu.

Pokračovat v objednávce