Divoká pacifická treska s houbovým máslem na marsale a špenátem
BlogPublikováno 21.08. 2024 v rubrice Recepty
Elegantní pokrm z pacifické tresky s jemnou omáčkou a voňavým špenátem, který potěší i ty nejnáročnější chuťové buňky.
Suroviny:
- Porce z pacifické tresky (4-5 porcí, cca 142 g na porci)
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Ochucená mouka (1/4 šálku hladké mouky smíchané s lžičkou soli a pepře)
- Olivový olej (4 lžíce)
- Máslo (4 lžíce)
- Houby (např. žampiony nebo lišky)
- Šalotka (nadrobno nasekaná)
- Plátky česneku
- Lístky tymiánu
- Stonky tymiánu
- Marsala nebo jiní sladké dezertní víno
- Rybí vývar
- Crème fraîche (zakysaná smetana)
- Čerstvá petrželka (nasekaná)
- Listový špenát (cca 200 g)
- Drcený česnek
Postup přípravy:
1. Příprava ryby:
- Porce z pacifické tresky osolte a opepřete z obou stran. Lehce je obalte v ochucené mouce, aby vytvořily jemnou křupavou krustu.
2. Opékání divoké ryby:
- Na pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje na středně vysokém plameni.
- Porce tresky položte na pánev a opékejte, dokud nezískají zlatavou barvu, 3-4 minuty.
- Poté rybu otočte, přidejte 2 lžíce másla a stonky tymiánu a opékejte další 4 minuty. Poslední minutu rybu přelévejte rozpuštěným máslem.
3. Houby a omáčka:
- V druhé pánvi rozehřejte 2 lžíce másla na středně vysokém plameni. Přidejte houby, šalotku, plátky česneku a lístky tymiánu. Restujte asi 5 minut, občas promíchejte.
- Přilijte marsalu (dezertní víno) a nechte tekutinu odpařit na 1/4 původního množství. Poté přidejte rybí vývar a crème fraîche. Omáčku míchejte, dokud se nezredukuje a nezíská krémovou konzistenci. Nakonec vmíchejte nasekanou petrželku.
4. Příprava špenátu:
- Ve třetí pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysokém plameni. Přidejte drcený česnek a po 30 sekundách vložte špenát. Rychle ho promíchejte, aby se prohřál a lehce zavadl, poté pánev odstavte.
5. Servírování:
- Na střed talíře položte špenát. Na něj umístěte opečenou porci z tresky. Přelijte houbovou omáčkou a ozdobte petrželkou. Podávejte okamžitě.
Tip šéfkuchaře:
Pokrm skvěle doplní bramborové pyré, noky nebo křupavá bageta, která nasákne krémovou omáčku.
Shrnutí objednávky
|
89 Kč | |
|
|
|
|
0 Kč |
|